Usein kysyttyä | energiatodistus ja energiaselvitys

Olemme koonneet tähän pienen tietopaketin rakennuksen energiadokumenteista

Mikä on energiatodistus?

Energiatodistus on hyödyllinen ja puolueeton dokumentti rakennuksen energiatehokkuudesta. Todistuksen avulla ostaja voi vertailla rakennuksien energiatehokkuutta myyntitilanteessa. Energiatodistus on voimassa 10 vuotta ja sen voi laatia vain laatimiseen pätevöitynyt henkilö. Energiatodistus on hyödyllinen työkalu asunnon myyntitilanteessa, sillä hyvin laaditusta energiatodistuksesta ostaja saa siitä tietoa rakennuksen energiatehokkuudesta ja todistukseen on kirjattu myös valmiiksi mahdolliset energiatehokkuuden parantamisratkaisut sekä niiden vaikutus energiankulutukseen. Energiatodistus toimii hyvänä pohjatietona myös talon energiaremonttia suunnittelevalle vaikkei taloa olisi myymässäkään.

Energiatodistus perustuu rakennuksen ominaisuuksiin ja sen teknisiin järjestelmiin. Näistä johdettu energiankulutus kirjataan todistukseen E- luvuksi, joka on rakennuksen laskennallinen energiankulutus suhteessa lämmitettyyn nettopinta-alaan, eli monta kilowattituntia energiaa neliölle rakennus kuluttaa laskennallisesti vuodessa. Energialuokka kirjataan todistukseen tunnuksilla A - G, joista A on paras ja G huonoin. Esim. 50-150 m² omakotitalolla energialuokkaan A pääseminen vaatii E- luvuksi alle 110 - (0,2 * rakennuksen nettoala). 148 neliöisen talon E - luku tulisi olla siis 81 tai alle, jotta päästäisiin luokkaan A.

Todistukseen kirjataan myös toteutunut energiankulutus jos se on tiedossa, mutta E-luku ja energiatehokkuusluokka ovat laskennallisia.


Mikä on energiaselvitys?

Energiaselvitys on rakennuksen energiankäytöstä tehty laaja selvitys, jolla osoitetaan mm. uuden rakennuksen lämpöhäviöiden määräystenmukaisuus. Energiaselvitys pitää sisällään energiatodistuksen, tasauslaskelman, ilmanvaihdon ominaissähkötehon, kokonaisenergian kulutuksen (E-Luku), lämmitystehon sekä muun, kuin käyttötarkoitusluokan 1 ja 9 rakennuksissa, kesäajan huonelämpötilan tarkastelun. Rakennusvalvonta voi vaatia energiaselvitystä myös luvanvaraisen korjausrakentamisen, laajennuksen tai käyttötarkoituksen muutoksen yhteydessä.

Mistä energiatodistuksen hinta koostuu?

Energiatodistuksen hinta muodostuu matkoista, kohdekäyntiin käytetystä ajasta sekä kohdekäynnin jälkeen tehdyistä laskelmista ja energiatodistuksen rekisteröintimaksusta.

Milloin tarvitaan energiatodistus?

Uudisrakennus:

Energiatodistus on pakollinen kaikille uusille rakennuksille rakennusluvan hakemisen yhteydessä. Todistus on vielä tarkennettava ennen rakennuksen käyttöönottoa, jos tiedot tarkentuvat rakennushankkeen edetessä (esim. rakennustunnus). Energiatodistus on keskeinen osa laajempaa rakennuksen energiaselvitystä.

Olemassa oleva rakennus:

Energiatodistus on pääsääntöisesti pakollinen olemassa oleville rakennuksille myynnin tai vuokrauksen yhteydessä ja se tulisi hankkia ennen myyntiin laittamista. Taloyhtiöillä pitää aina olla voimassa olevat energiatodistukset asuinrakennuksistaan.

Energiatodistus tulee esittää olemassa olevan rakennuksen tai sen osan myynnin tai vuokrauksen yhteydessä. Viranomaisen käytössä olevissa rakennuksissa energiatodistus tulee laittaa esille.

Myös erillinen yli 50m2 lämmitetty autotalli tarvitsee energiatodistuksen.

Milloin ei tarvita energiatodistusta?

Energiatodistusta ei tarvita jos:

  • Rakennuksen kerrosala on alle 50 neliömetriä.
  • Loma asumiseen tarkoitettu asuinrakennus, jota ei käytetä majoituselinkeinon harjoittamiseen.
  • Tilapäinen rakennus, jonka käyttöaika enintään kaksi vuotta.
  • Teollisuus- ja korjaamorakennus.
  • Muuhun kuin asuinkäyttöön tarkoitettu maatilarakennus, jossa energiantarve on vähäinen tai jota käytetään alalla, jota koskee kansallinen alakohtainen energiatehokkuussopimus.
  • Rakennus, jota käytetään hartauden harjoittamiseen ja uskonnolliseen toimintaan.
  • Rakennus, jota suojellaan rakennusperinnön suojelemisesta annetun lain nojalla. (498/2010).
  • Puolustushallinnon käytössä oleva rakennus, johon tai jonka käyttöön liittyy salassa pidettävää tietoa.

Kevennetty energiatodistus?

Kevennetyyn energiatodistukseen tulee energiatehokkuutta kuvaavan energialuokkatunnuksen sijasta H, eikä todistuksessa oteta kantaa rakennuksen energiankulutukseen. 

Milloin kevennetty energiatodistus:

Jos myytävä tai vuokrattava kohde (rakennus, kiinteistö, huoneisto tai sen hallintaoikeus) on arvoltaan vähäinen.

  • Kohteen arvo määritellään vähäiseksi jos kohteen myyntihinta alittaa 50 000 euroa.
  • Kohteen vuokra kuukaudessa alittaa 350 euroa.
  • Kohde myydään tai vuokrataan lähisukulaisten välillä.
  • Kohdetta ei esitellä julkisesti myyntiä varten tai tarjota myytäväksi julkisesti esillä olevalla ilmoittelulla.

(Laki rakennuksen energiatodistuksesta 2013/53, Motiva 2022). 

Lisätietoa energiatodistuksesta löytyy Motivan sivuilta: